Fotos

dilluns, 23 d’agost del 2010

Dissabte 21 d'agost de 2010

El dia abans a la nit estava tot planificat: a les 5:00 quedem a l'Escala per passar a recollir a l'Andreu i en David, a les 5:30 estem a Empuriabrava, i a les 6:00 estem sortint per la bocana.
El plà era passar del Cap de Creus per veure si hi havia moviment, ja que de l'Escala a les Medes els dies anteriors havia estat tot molt parat: semblava un funeral de peixos, i vam pensar que sortint de la massificació i anant al Nord podríem tenir més oportunitats.
La veritat és que vam veure sortir el sol acompanyats de dofins, cosa que no ens va fer gens de gràcia pel que comporta per la pesca: si hi ha dofins no hi ha els peixos que nosaltres busquem perquè aquests últims són vés a saber on morts de por!
Sí que és veritat que veure'ls va ser un espectacle, i sentir com respiren encara més.



Vam decidir deixar-los enrera i anar al fondal a provar sort. M'havien explicat que a no gaires milles del Cap de Creus hi havia un canvi sobtat de profunditat, i que molt sovint s'hi veia allò que estira tant, així que com que no hi havia cap mena de pajarera ni cap indici de res amb escata vam seguir les senyes. El primer que va passar va ser que la sonda es va tornar tonta de cop. Estàvem a 120 m de profunditat i de cop i volta comença a marcar coses rares fins que deixa de marcar...Definitivament estàvem al fondal: de 120m a 900 en un no res!

Allà ens vam deixar portar per la il·lusió i vam muntar la canya de curri per si sonava la campana, però per la falta d'indicis vam plegar-la aviat i ens vam passar a l'spinning a prop de roca.


Res

Res
Res

i Res de res! Ni una punyetera picada! Com els nens que es senten culpables, com els gossos esporuguits amb la cua entre cames, vam tornar mica en mica cap al Golf sense deixar d'intentar-ho ni un moment. Un cop allà hi vam veure saltar bonítols, però més del mateix: ni una picada... Vam canviar de zona i li va tocar el torn als poppers, però la història es repetia monòtonament...Al final, un cop tocada la 13:00 vam rendir-nos a l'evidència: aquell dissabte no era un dia per pescar. Potser per les 300.000 barques que hi havia xerbotant l'aigua? potser perquè la setmana passada els d'arrossegament van arrassar amb milers de kg de bonítols? Potser no fèiem bé quelcom? Tot pot ser, però aquesta és la gràcia de la pesca, que no ho fas quan i com tu vols, sinó que Neptú decideix el destí dels seus súbdits sense preguntar-nos a quina hora ens hem llevat ni si aquell dia tenim o no molt de "mono".

dijous, 12 d’agost del 2010

13 d¨Agost de 2010 Emocions fortes cap. 1

El que havia de ser un matí de pesca de 4 sorells, bisos, i amb sort algun bonítol es va convertir en una jornada de pesca intensiva de la tonyina gegant (... i comencem a posar nom a les coses perque potser per les fotos algú no ho tenia clar).
Feia 3 dies que rondava a prop i s'havia deixat veure. La bèstia tenia gana i s'apropava a les barques a buscar el seu dinar. Cada dia a la mateixa hora.
El primer dia va ser dissabte, erem dues barques, la bala perduda i el caproig. De cop veiem uns salts i rapidament ens hi acostem a veure si enganyavem aquells peixots amb els nostres jigs. Eren tallams, el que no sabiem era que no eren ells els deprededors sino la presa. Aviat ho varem descobrir. Sota la bala perduda es dibuixava una ombra negra, feia més de dos metres i en kruskis va pensar que era un tauró.
El segon dia va ser a l'endemà. Vaig sortir amb el caproig, va ser un dia de molta activitat. A mig mati duiem al sac unes 40 peces entre bisos i surells. Abans de plegar però varem voler anar a veure si tornàvem a veure la bèstia, i la vam trobar. Però aquesta vegada s'ens va apropar més i li varem veure les aletes grogues que la feien inconfusible, era una TONYINA GEGANT. Per fer-la apropar li començarem a tirar tot el peix que portavem ben trossejat. I talment com un aspirador escombrava tot quan li tiràvem. Aquell dia erem tres barques, cap de nosaltres anava equipat per reptar a la bèstia, però les ganes ens feiem somiar. La primera barqueta li va enfilar una sardina en una canya de fireta. I la il.lusió del nen que aguantava aquella canyeta al veure que l'animal li buidava el carret va quedar grabada al seu disc dur i mai ja ningú li podrà borrar. La segona barca, un senyor ja més experimentat, també li va oferir un bon àpat i la bèstia no es va poder aguantar, però altra vegada va sortir victoriosa la bèstia. Veient que la picada estava assegurada vàrem pensar... i perquè no probar-ho nosaltres? i buscant l'equip més potent que teniem a la barca li varem llençar un bis sencer i la bèstia no va donar temps ni que s'enfonses que ja el tenia a la panxa... ha picat, ha picat!!! Però no va passar ni un minut que la bestia ho va petar tot. Va ser tot tant ràpid que em vaig quedar amb les ganes de disfrutar aquell animal, s'ens dubte el més gran que he tingut penjat de la canya.
Per desgràcia hi havia una bèstia afamada a mar, i jo sense patró a terra, així que començo a fer trucades per veure si algú m'hi podia portar. Però aquell dia no era el meu dia de sort, que si per naps o per cols no trobava patró. Ja estava apunt d'anar al llit, resignada a quedar-me a terra, que sento el mòbil sonar. Amb un salt m'aixeco i obro el que seria la porta a la gran aventura, era el PEIXET, que em tornava la meva trucada perduda que no m'havia pogut contestar. Quina il.lusió em va fer aquella trucada d'un forero que a penes coneixia i se m'oferia per sortir a l'endemà. Ens vam ajuntar la sed amb el beure, jo no tenia patró i a ell li faltava acompanyant. Com qui no vol la cosa li vaig introduir el tema de la bèstia, però no era aquest el nostre objectiu principal, voliem compartir un matí de pesca i anar a casa a menjar la verdura per dinar. Però les coses s'ens van girar...

(i això ho podreu veure en el pròxim capítol, fins ara us hem donat "peixet", però comença l'aventura de veritat... cordeu-vos fort els cinturons...).

13 d'Agost de 2010 Emocions fortes capítol 2





Ara sí, comença la historia de veritat...

Haviem quedat a les 6:30 al bar dels pescadors. Com sempre, vaig arribar una miqueta tard, però no hi havia pressa, teniem "tot un dia" per endavant... jeje.
Cafè amb llet, croisant i a cap a mar hi falta gent.

Fem un repas del material... canya de jigging, canya per sardina a la deriva per algun bonítol afamat i ... "guaita peixet, he portat aquest pal d'escombra per si ens trobem amb la senyora, l'agafo o passem?"... "agafa, agafa, que nosa no ens en farà"

Vàrem engegar motors i ... anem a pescar!!!!

A primer hora del matí vam enganyar algun surell, bisos i tallam, fins que la cosa es va parar. Ens moviem d'aquí cap allà, buscant ocells o algun salt, però ja començava a fer-se tard, i voliem anar a veure si trobavem aquella bèstia que s'havia mostrat dies abans. En aquestes que en Peixet (senyor Andreu pels amics) em diu ... "anem a veure la senyora?" i amb un somriure d'orella a orella li dic "anem, anem, a veure si encara hi és". Amb un moment erem allà i les dues barques que hi quedaven, gesticulant, ens fan saber que la bèstia ens estava esperant. Ens parem abans d'arribar per fer els preparatius... MERDA!!! M'he deixat els hams!!! Cap problema peixet, aqui lo mateix es planxa un ou que es fregeix una corbata ... Talment com en McGiver obrim la caixa d'estris del peixet a veure si trobem alguna cosa que ens pogués fer servei. El més potent era un baix amb ham doble d'un popet de vinil pel curri de la tonyina (petita). "Aquest ens podria anar bé, però l'haurem de tunejar" Tallem una de les vagues per treure el popet de vinil i penjar-li un surell sencer d'esquer. Tornem a engegar la barca i ens col.loquem estratègicament de manera que la deriva li porti el menjar a taula. La tonyina estava donant voltes a una de les barques que hi havia present. Dos nens menuts seguien els seus moviments assenyalant en cada moment la seva posició. Va ser deixar anar aquell surell que l'afamada bèstia es dirigeix cap a nosaltres, i els nens assenyalant ens advertien del que anava a succeir.

Efectivament, ni mig minut no va passar que el carret comença a entonar una música celestial... "Picadaaaaaaaaaaa! Peixeeeeet, engega la barca que fotem el camp!!!! JAJAJAJA. I sense pensar-s'ho el Peixet escalfa motors, comencem a surfejar. Hi havia barques pescant, i ens emboliquem amb les seves linies... "talleu les linies siusplau!!!" cridàvem mentres seguiem l'enfurismada bèstia. No podiem perdre temps, era qüestió de segons, i en Peixet que treu l'eina i zaaaasss, els talla les linies amb les disculpes pertinents. Aprofito per donar les gracies a aquells senyors si ens llegeixen, que en cap moment es varen enfadar sino que ens varen animar a perseguir la bèstia.

Vàrem anar una bona estona escortats per les dues barques que ho havien presenciat tot, però s'acostava la hora de dinar i mica en mica ens varen deixar sols...

Poc a poc la bèstia anava guanyant profunditat, no la podiem frenar, l'equip no era tampoc l'adequat per una bèstia de calibre igual. Cridàvem tots dos eufòrics de tenir aquella bèstia a les nostres mans, les sensacions eren brutals, inexplicables, només es poden viure per fer-se'n a la idea.

Les hores anaven passant, van començar les trucades, teniem necessitat de compartir aquelles sensacions. I així varen anar passant, una, dues, tres, quatre... portàvem 4 hores ja i ens havia guanyat 100 metres de profunditat. El que al principi era la voluntat de sentir aquelles fortes emocions i ens conformàvem en acostar la bèstia per la foto final es va anar convertint en l'esperança de poder cansar aquell animal i fins i tot (que il·lusos) treure'l de mar. Però no paraven de sortir entrebancs... cada cop ens portava més endins, el gps sense piles, el mòbil amb molt poca cobertura, les medes s'anaven desdibuixant, cansats, deshidratats, sense menjar... "peixet, hem de demanar reforços..." Quina sort, casualment rebem una trucada que seria la nostra salvació. Era en Sajai, que en enterar-se del que estava passant es fa oferir a venir-nos a ajudar. Haviem d'aguantar aquell animal com a minim l'estona que tardaria ell en arribar. Després de tant de combat estàvem disposats a tot, aquella bèstia havia de ser nostre, fos com fos.

Passada mitja hora veiem darrera la boira aparèixer la silueta de la barca d'en Sajai, però ell no ens veia a nosaltres. A penes ens enteniem amb els mobils que no tenien practicament cobertura, i veiem que es dirigeix cap a una direcció que no era la nostra. Quan s'adona que s'havia equivocat de barca corretgeix el seu rumb i no va trigar massa en veure'ns a l'horitzó. Quan veiem nosaltres que se'ns acosta vàrem per fi respirar.

En Jaime venia sol amb la seva barca, li haviem de passar la canya i algú havia de portar el timó. Portava posat el cinturó de combat (com l'haviem trobat a faltar...) el ganxo a punt per si la bestia es posava a l'abast. Ens vàrem posar de costat, li varem passar la canya i en peixet també va saltar. El combat seguia, però ara teniem més possibilitats, (o almenys ens ho pensàvem). "Pero... ¿que coño llevais aquí?", pregunta en Jaime al subjectar la canya amb aquell animal.

Després de varies embrenzides guanyant-li terreny en una lluita cos a cos, la mala pu..., va intentar posar-se sota la barca, en dues ocasions, la primera la vam salvar però per desgracia la segona no. Aquell va ser el trist final d'una llarga jornada de pesca, estàvem esgotats, en el fons ens alegràvem que la bèstia hagués triumfat, ens va quedar pendent la foto clau per poder-vos transmetre aquelles sensacions, almenys per fer-vos una lleugera idea del seu tamany.

Era hora de tornar a port, on ens hi esperaven un grapat de foreros i amics que no es volien perdre aquell moment.

La cervesa de rigor no hi va faltar, i com a experiencia personal en Peixet i jo només us podem dir que va ser GENIAL.

No sabem si hi haurà pròxima vegada, però aquesta ja ningú ens la treu. Esperem hagueu disfrutat amb aquest relat com ho vàrem fer nosaltres a mar.