Fotos

dijous, 3 de gener del 2013

La mandíbula d'un tallahams

Estic aprofitant aquestes festes per fer el que durant l'any no acabo de trobar el moment de fer. Una de les coses que tenia pendent però que mai trobava el moment de posar'm-hi, era deixar maca la mandíbula del tallahams que en David va pescar fa 2 estius.



En va guardar el cap al congelador, i aquestes festes li he reclamat i m'he posat a treballar.

La metodologia és la mateixa anteriorment explicada pels casos del bonítol i espet. Trobo que els ossos de la mandíbula del tallahams són molt similars en quant a forma, als del bonítol. Així doncs, s'han d'unir els mateixos 8 ossos que vam unir per la mandíbula d'aquests últims.

Un cop envernissat, el resultat és aquest:





Un detall de les seves temibles dents:






M'he adonat que el que dóna al tallahams la seva famosa mossegada no és només unes dents afilades com les que es poden veure a les fotografies anteriors, sinó sobretot uns ossos molt i molt robustos:



Si els comparem amb els ossos d'un bonítol de 4,2 kg. , el tallahams destaca per un maxil·lar inferior exageradament ample. En canvi, com es pot veure, les dents no són tan diferents:


12 comentaris:

  1. Amb raó ens trobem alguna que altra vegada el cos d´alguna llisa mutilat. T´han quedat molt xulos, pero si hem de seguir la progressiò haurem de treure algun d´aquells de les dents, jajaja

    ResponElimina
    Respostes
    1. Shhhh! No es pot dir la paraula prohibida!!!!! jejeje!
      Déu t'escolti...

      Elimina
  2. Un muy buen trabajo, te ha quedado muy bien
    Un abrazo

    ResponElimina
  3. excelente trabajo y muy curioso la comparativa con la mandibula del bonito.
    saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Rafa!
      Las dos especies dan mucha batalla, pero ya en el barco a unos los trato con las manos y a las anjovas en canvio, con guantes y alicates...

      Saludos!

      Elimina
  4. Mama por. Molt bé, tu vas fer de Sant Jordi i vas matar el drac. Les seves dentotes ferotges en dónen testimoni, però..... i la princesa??!!

    La fera va quedar mig desdentegada, pobra. Queda clar que encara que els retornem vius a l'aigua, ja els ha quedat mitja dentadura de mossegar els hams.

    ResponElimina
    Respostes
    1. jajaja! La princesa està buscant prínceps!
      Amb això de les dents trencades tens tota la raó: més d'una vegada ho he comprovat amb els bonítols, ja que m'en recordava de quin costat de la boca havien picat el jigg, i efectivament, en aquell costat hi havia un festival de dents trencades.
      De totes maneres tinc comprovat (un cop els ossos bullit es veu perfectament) que les dents els tornen a sortir: se'n veuen sortir de diminutes i incipients en l'espai que ocupava una dent gran.
      Al final ens farem dentistes, tu!

      Elimina
  5. Osti quina mandibula!!!

    Ara si entren a casa teva ja saps amb quina arma defensar-te, jajaja!

    Records a tots!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. jajaja! Ja ho pots ben dir, Dani!
      Ho podrà fer en David, que ara n'és el propietari!
      Igualment! A veure quan anem a pescar bonítols!

      Elimina
  6. Joan felicitats !! LA meva filla dissabte amb demanava que l'hi fes amb al cap d'una serviola un fòsil, collons penso jo, i vaig pensar en tu.... per sort ja no s'ha recordat més i el fòsil ja es història, però a veure si trec algun "dentetes" amb mandíbula com cal i et demanaré consell

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dani, gràcies! Quines idees de bomber, la teva filla... jajaja!
      A veure, a veure! Aquesta primera picada que vas tenir aquest dissabte...
      Vaaaaa! Ànims!

      Elimina